UPC      ETSAV      CAIRAT
  ESCOLA D'ARQUITECTURA DEL VALLÈS
  DIBUIX TÈCNIC
   
  Presentació
  Professors
  Tutorials
  Temes de geometria
  Temes de dibuix
  Treballs d'anys anteriors
  Bibliografia
  Atenea

 

  Inici  >>   Treballs d'anys anteriors  >>   Comunitat Halen, Berna (Suissa),1960  
  Comunitat Halen, Berna (Suïssa), 1960
Arquitectes: Atelier 5
 
     
 
Siedlung Halen, Berna (Suïssa), 1960.
Arquitectes: Atelier 5

La Comunitat Halen és un conjunt d’habitatges situat al costat del riu Aare, a 5 km de Berna (Suïssa) que es va construir com una alternativa a les grans agrupacions d’habitatges, combinant els avantatges de l’edificació urbana i de la suburbana. Era una agrupació urbana, densa i complexa, amb la privacitat de l’habitatge urbà, però situada en un entorn rural pintoresc, en mig d’un frondós bosc, amb sol, vegetació i aire fresc.

En total són 79 cases unifamiliars agrupades en filera, distribuïdes bàsicament en dues franges, amb els serveis comuns necessaris per a l’ús residencial, com bugaderia, planta calefactora, club i piscina. Interiorment, el trànsit rodat només està permès als vehicles del servei públic, amb un gran aparcament, a l’accés al conjunt, que acull els vehicles privats.

El projecte aprofita el pendent del terreny per aconseguir que les cases i jardins tinguin bona assolellada i bones vistes. Tots els habitatges tenen la mateixa estructura: una única crugia de murs paral·lels de formigó i tres plantes d’alçada. L’accés es fa per la planta intermèdia, que conté la cuina, el menjador, la sala d’estar i una terrassa que permet baixar al jardí de la planta inferior. A les plantes superior i inferior se situen els dormitoris. El carrer d’accés està separat dels habitatges per un petit magatzem privat i  un pati de transició. Amb aquesta estructura comuna hi ha dos models bàsics, diferents per l’amplitud de la crugia (4,20 o 5,15 metres) i la situació i orientació de l’escala interior (alineada o perpendicular amb l’eix longitudinal), que afecta a la distribució general. Cada model té a més dues variants, una d’elles amb un solàrium a la planta superior.

La façana sud és la més característica i la que assumeix tota la càrrega expressiva, reduïda a un gran marc, tancat o obert, amb un interior complex per la estratificació de jardins, pèrgoles, terrasses i solàriums.

En aquest cas, el treball es concentrava en un dels models, el tipus 380 i 380 SO, de 4,20 metres de crugia, simplificat en alguns aspectes per ajustar-lo als objectius del curs.

El projecte ha estat publicat a:

- Atelier 5, Atelier 5, Basel, Birkhäuser, 2000, pp. 24-28.

- Atelier 5, Atelier 5, Tokyo, A.D.A., 1973.

 

 
  Treballs dels alumnes
 
  (Els treballs es mostren tal com els alumnes els van enviar)
 
 
   
  Claudia Torres Tur
 
 
   
  Pau Sorrosal Acosta
 
 
   
  Rita Alberta Pérez Pons
 
 
   
  Clara Prat Jovani
 
 
   
  Marc Rilo Vila
 
 
   
  Clara Rosell Abelló
 
 
   
  Jordi Farré Martí
 
 
   
  Miguel Làzaro Boix
 
 
   
  Ivan Mases Solé
 
 
   
  Josep Oliver Parera
 
 
   
  Claudia Oteiza Segarra
 
 
   
  Clara Rosell Abelló
 
 
   
  Clara Prat Jovani
 
 
   
  Clara Rosell Abelló
 
 
   
  Ivan Mases Solé
 
 
   
  Ivan Mases Solé
 
 
   
  Ivan Mases Solé
 
 
   
  Clara Rosell Abelló
 
 
   
  Clara Rosell Abelló
 
 
   
  Ivan Mases Solé
 
 
   
  Ivan Mases Solé
 
 
>>>  Torna a l'inici de la pàgina